V 3. dôchodkovom pilieri platia oddnes zmeny

01.01.2014 Bratislava

Bratislava 1. januára (TASR) - Doplnkové dôchodkové sporenie začína od dnešného dňa fungovať podľa upravených pravidiel. Do platnosti totiž vstupuje novela zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení, ktorá má podľa ministerstva práce zvýšiť atraktívnosť tohto sporenia a tiež ochranu sporiteľov.

Novela sprísňuje podmienky na výplatu dávok z tretieho piliera, vypustenie dávky odstupného, zavedenie nového druhu dávky, tzv. predčasného výberu a zrušenie dávkových plánov. Sporitelia majú možnosť sporiť si naraz vo viacerých doplnkových dôchodkových fondoch. Takisto získavajú daňové zvýhodnenie, a to zavedením nezdaniteľnej časti základu dane do výšky 180 eur ročne.

Po novom si môže vyberať doplnkovú dôchodkovú spoločnosť (DDS) zamestnanec, nie zamestnávateľ. Postupne sa bude tiež znižovať maximálna percentuálna výška odplaty za správu v doplnkovom dôchodkovom fonde aj výška odplaty za zhodnotenie majetku v príspevkovom doplnkovom dôchodkovom fonde. Ruší sa odplata za zhodnotenie majetku vo výplatnom doplnkovom dôchodkovom fonde a skracuje sa obdobie, počas ktorého má DDS nárok na odplatu za prestup.

Novela je účinná od 1. januára 2014, výnimkou je časť týkajúca sa zmeny výšky odplát za správu doplnkového dôchodkového fondu, ktorá nadobudne účinnosť až 1. januára 2020. Počas prechodného obdobia bude výška odplát postupne klesať.
 

Vyberte región